Det är mycket förvånande att det inte finns någon i Alliansen, varken bland partistrateger eller bland partiledarna, som inser att Socialdemokraterna styr åsiktsbildningen om Sverigedemokraterna. Skulle Sverigedemokraterna tas med i en regeringsbildning är Socialdemokraterna inflytande över svensk politik över, förmodligen för tid och evighet. Taktiken från Socialdemokraterna är att förmå alla partier att förfasa sig över SD:s historia och ta absolut ställning för att utesluta ett samarbete med SD. Stora delar av media ställer villigt upp och stödjer Socialdemokraterna i deras strävan att behålla sitt inflytande över svensk politik.

Nu står vi alltså här med en Allians som villigt målat in sig i ett hörn utan möjlighet att bilda en regering med stöd av en majoritet i riksdagen. Ulf Kristersson har fått talmannens uppdrag att sondera möjligheterna att bilda regering men det är på förhand givet något som kommer att misslyckas. Bara det faktum att Kristersson inte fått uppdrag att bilda regering utan bara ett sonderingsuppdrag visar att inte ens hans partikollega talmannen Andreas Norlén tror på en moderatledd regering.

Det var ett stort misstag av Moderaterna att välja Ulf Kristersson till partiledare, vilket visat sig i valresultatet där partiet backat kraftigt och förlorat 16 mandat i riksdagen. Kristersson är en svag ledare och förmår inte hålla ihop Alliansen, även om de fyra partiledarna ihärdigt försöker sprida bilden av att det fortfarande finns en Allians. Alliansen är död och borde ha begravts före valet, något som skulle ha gynnat både Moderater och Kristdemokrater.

Kristerssons svaga ledarskap och Miljöpartiets kollaps har gynnat Centerpartiet. Annie Lööf framstår istället som en stark ledare. Det har skapat en situation där Centerpartiet har fått en vågmästarställning i riksdagen när det gäller regeringsbildningen. Kristersson har kanske förstått nu att han försatt sig i en situation där Lööf dikterar villkoren för den kommande regeringen.

Sverigedemokraterna tror i kraft av sin måttliga framgång i valet att de ska kunna påverka regeringsbildningen.  Det är möjligt att de kanske kan rösta ner Kristersson som statsminister men i realiteten har SD i stort sett förlorat sin ställning som vågmästare trots valframgången. Eftersom alla partier har uteslutit ett samarbete med SD kan de möjligen ställa till lite oreda och dra ut på tiden det tar att bilda regering men Socialdemokraterna har nått sitt mål att marginalisera SD.

Vem kommer då att bilda regering och styra Sverige under den kommande mandatperioden?

Givet förutsättningarna där Centerpartiet vägrar att ha något med SD att göra är mitt tips att nästa regering kommer att ledas av Stefan Löfven. Alliansen kommer inte att få stöd av Socialdemokraterna för en borgerlig minoritetsregering eftersom Socialdemokraterna är, precis som Vilhelm Moberg sa, ett idéparti med två idéer: att ta makten och behålla den. Hur Allianspartierna kunde ingå Decemberöverenskommelsen med Socialdemokraterna är och förblir en gåta och ett svek mot de som röstade på Alliansen.

Om inte alla partier i Alliansen är villiga att en gång för alla begå kollektivt självmord politiskt bör det vara lika uteslutet att vi får se en DÖ 2.0 där Alliansen stödjer en socialdemokratisk minoritetsregering.  Det återstår bara att bilda en majoritetsregering och såvida inte Annie Lööf gör en kovändning och öppnar upp för ett samarbete med SD finns det bara en möjlighet.

Socialdemokraterna och Centerpartiet kommer att bilda regering med stöd av Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Den konstellationen kommer att maximera Centerpartiets och Annie Lööfs inflytande i Sveriges riksdag och det är dit Annie strävar. Kristersson är givetvis medveten om detta och det enda han kan göra är att försöka förhala det oundvikliga i förhoppning att få Annie att ändra uppfattning om SD. Men varför skulle en maktmänniska som Annie Lööf frivilligt avstå från makten när den är inom räckhåll?

Per Lindström
Ordförande Medborgerlig Samling Skaraborg

6 reaktioner till “När tillträder Löfven?

  1. En helt korrekt analys….dock är även Kristersson emot SD…och det är kanske på sätt och vis det största problemet.
    Borgarna är ynkliga. Trist men sant.

    Gillad av 1 person

  2. Klockren analys. Tackar för du satte ord på situationen. Är det inte också ett systemfel i sig att man med ett så jämnt valresultat inte utlyser omval istället? Fast det faktum att detta inte gjorts är väl ett resultat av att S kämpar för att behålla makten. Ett omval är för riskfyllt för dom. Ulf Kristerssons personliga åsikter borde väl dessutom vara sekundärt till väljarnas åsikter. Har hört att en övervägande majoritet av Moderaternas och Kristdemokraternas väljare vill att partierna ska samarbeta med SD.

    Gilla

  3. God analys! Vill bara poängtera de partipolitiska innehållen. Idag finns en uppsjö av åsikter om regeringsbildandet. Ofta hävdas strategiska variationer, upplevelser om en personkemi. Alltså tankar som ligger ganska långt ifrån politikens innehåll. Vad har, exempelvis, KD och C gemensamt i sin politik? Inte mycket om vi räknar bort att båda vill ha ett icke-socialistiskt styre, men sedan då i det vi kallar vardagen? Jag har gjort en liten jämförelse på likvärdigt sätt över de åtta riksdagspartierna och ser att det bara är i text och som strategi de behöver samt kan samarbeta, för inom politiken har de för få beröringspunkter för att kunna samarbeta i ordets rätta mening. Likt tuppar och alfahonor går idag respektive partiledare runt i riksdagen, väl medvetna om sitt värde idag och med oroliga blickar över axeln inför deras status imorgon. Spelet att bilda regering har fört, enligt mig, fokus bort från politiken till strategiska spel om vilka möjligheter som finns respektive inte finns att bilda en regering. Någon eller något tjänar på detta annars skulle det aldrig ske. I din analys är den som tjänar på detta, socialdemokraterna. Det kan säkerligen vara så och till och med troligt att det är så. Men om nu tillfället är för att göra sig av med samarbetspartners inom hittillsvarande partikonstelationer så bör fler än S ha intresse av att göra detta nu. Hur blir S av med det ständiga oket V om inte vid en ny regeringsbildning? Ett förvirrat MP vänder kappan efter vinden allt mer, vilka vill samarbeta med dem? S söker samarbete med C och L något som ger en tydlig singnal att tiden då S ville samarbeta med V och MP är över. Alliansen har en skenallians där samarbetets egentliga funktion har varit att utmana möjligheten till socialistisk regeringsbildning. Valet är över och den lilla krutrök som puffade upp har lagt sig och nya samarbetsstrategier behöver se dagens ljus, problemet kan vara att de faktiskt inte finns baserat på politikens egentliga innehåll. Mitt intresse av utgången i denna regeringskamp är inte regeringsbildningen, utan oppositionsbildningen. I en levande demokrati behövs en opposition som är på tårna och lika drivande som regeringen. Men vilka ska dessa vara?

    Gilla

  4. En helt korrekt iakttagelse att det är S och Stefan Lövén som helt och hållet driver hatet mot SD och Jimmie Åkesson. Alla taklar idag om hatet som om det var nånting som kom från högerkanten eller den del som inte ställer upp på Globalism och migration, när det är tvärtom S och Lövén som skapat och driver hatet.

    Den nazism och främlingsfientlighet inom SD som han hänger upp sitt hat på är en pust i en västanfläkt om man jämför det med verklig substans som återfinns i hans eget parti SAP och som är historiskt dokumenterat! Men det avfärdar han enkelt med en handviftning. Och därmed får han nästan alla i etablissemanget att hata SD och göra allt för att dom inte skall få sitt rättmätiga politiska inflytande.

    Så ynkliga är våra politiker och medier så dom helt anammar Lövéns resonemang och hans diffusa beskyllningar.
    Så enkelt är det uppenbarligen att behärska opinionen för en slipad men falsk politiker. Allt i syfte att vinna makten.

    Gillad av 1 person

Lämna en kommentar