Medborgerlig Samlings granskningsgrupp avslöjar idag djupt rotade systemfel hos Myndigheten för stöd till trossamfund (SST). De bidragssökande har själva fått ansvara för fördelningen av statsbidrag och är sedan dessutom satta att granska sig själva. Det är dags för väljarna att hålla de politiker som bidragit till dessa missförhållanden ansvariga och söka alternativ som står för transparens, ansvar och omsorg om skattebetalarnas pengar.

SST fördelar varje år runt 100 miljoner kronor i bidrag till olika trossamfund. Regeringen har dock befriat de bidragssökande från att genomgå sedvanlig myndighetsprövning av bidragsansökan. Istället låter man dem helt enkelt bevilja pengar till sig själva. Regeringen har inrättat ett råd som har fått mandat att fatta alla bidragsbeslut. Rådet består endast av ledamöter från trossamfunden själva. SST:s representant saknar beslutanderätt vid rådets möten och har enbart rollen som protokollförare.

Det viktiga uppdraget att utöva kontroll har även det överlåtits till bidragsmottagarna själva. Trossamfunden ska själva säkerställa att pengarna går till avsett ändamål samt att församlingar och deras företrädare möter i lag uppställda demokratikriterier. På vår direkta fråga har SST svarat att detta “inte ingår i deras uppdrag”.

Bidragsgivning till trossamfund styrs av lagen om stöd till trossamfund. Regeringen prövar samfunden enligt lagen och beslutar vilka som ska godkännas för statsbidrag. Bidrag ska endast beviljas till organisationer där vissa grundläggande krav är uppfyllda, till exempel krav på verksamhetsmässig och ekonomisk stabilitet, liksom att organisationen inte agerar i strid med samhällets värderingar, det så kallade demokratikriteriet.

Medborgerlig Samlings granskning visar att flera tidigare regeringar under ledning av Moderaterna såväl som Socialdemokraterna varit delaktiga i att genom förordningar utforma ett system där undantag och särbehandling underminerat lagens intention.

En gång godkänd, alltid godkänd. De flesta samfunden godkändes för att ta emot statsbidrag på 1980- och 90-talet. Detta godkännande gäller sedan tills vidare och inget godkännande har någonsin omprövats.

När demokratikriteriet infördes i lagen 1999 gav regeringen samtliga redan godkända samfund undantag från prövning. Av 24 idag godkända samfund har 19 fått en livslång amnesti från demokratikriterierna, inklusive samtliga muslimska samfund.

Muslimska och österländska/ortodoxa samfund har medgivits undantag även från övriga krav, med hänvisning till att de “är mindre etablerade” och “behöver extra stöd för att orientera sig i det svenska samhället”.
Den viktiga förvaltningsrättsliga gränsen mellan myndighet och bidragsmottagare har helt suddats ut.

Myndigheten saknar mandat att fatta beslut och utföra kontroller inom sitt eget verksamhetsområde. Då återstår en förvaltning helt utan myndighetsutövning, en myndighetschef utan inflytande över bidragsbesluten och omfattande bidragsgivning där ingen myndighetspersonal företräder skattebetalarnas intressen. På så sätt har själva begreppet myndighetsutövning devalverats till oigenkännlighet och medborgarnas rätt till ansvarsutkrävande har allvarligt åsidosatts.

Ansvaret för att detta system med självservering av skattebetalarnas pengar utan normal kontroll och ansvarsfördelning har kunnat bestå, ligger hos de regeringar som styrt Sverige under 2000-talet. De har aktivt genom förordningar, och passivt genom underlåtenhet att agera mot ett dysfunktionellt system, låtit jäv, vårdslöshet och finansiering av antidemokratiska verksamheter fortgå. I ett dysfunktionellt system hjälper inga nya demokratikriterier. Systemet måste göras om i grunden.

Det är dags för väljarna att kräva ansvar från sina politiska ledare. Rösta inte på de partier som upprätthåller detta dysfunktionella system. Det är hög tid att sätta stopp för trossamfundens självservering av bidrag och återinföra en sund, transparent och ansvarskännande statlig förvaltning. Vi står redo att leda den förändringen.

Daniel Sonesson
Partiledare Medborgerlig Samling

 

 

Mikael Flink
Vice partiledare Medborgerlig Samling

2 reaktioner till “MED kräver stopp för självservering av bidrag

  1. Nämnda myndighet borde aldrig ha fått tillskapas och måste omedelbart avskaffas. Våra till skatter avtvingade inkomster får bara användas till nödvändiga kärnuppgifter och då i stor sparsamhet enligt den princip som förre socialministern Gustav Möller (S) uttalade att: ”Varje förslösad skattekrona är en stöld från folket”

    Gilla

Lämna en kommentar