DEBATT. Här är nästa område där väljarna ska skrämmas att rösta på vänstern.

Socialdemokraterna skrämmer med flera olika propagandautspel att de elaka borgarna vill chockhöja hyreskostnader genom marknadshyror. Vänsterpartiet kontrar med att med deras modell kan det istället bli 3 000 kr i månaden billigare för en genomsnittlig trea. Givetvis är inget av detta sant.

Jag är definitivt inte expert på fastighetsmarknaden. Men jag har ändå ombildat två stora bostadsrättsföreningar. Den första under brinnande finanskris i början av 90-talet och den andra runt 2004. Under senaste år har jag förhandlat hyrorna för nästan 2 000 hyreslägenheter. Det ger mig i alla fall en skaplig inblick i hyres- och bostadsmarknaden.

När jag åker utomlands brukar jag roa mig att gå in på byggmarknader och jämföra vad byggmaterial kostar. Skillnaden är ofta överväldigande. Något som på vänsterkanten brukar förklaras med bristande konkurrens eller giriga företagare. Sanningen är snarare att svenska företag har genomsnittligt högre kostnader för såväl företagandet som personal. Detta genom skattetrycket. Något som fodrar högre priser, samtidigt som konsumenten i Sverige dessutom ofta betalar en högre moms jämfört med många andra länder.

Exempelvis kostar en kökslucka på Ikea ungefär 10% mindre i Polen. Tar man andra byggmaterial som t.ex. fönster så blir det ofta ännu billigare. En bekant som totalrenoverade en gammal villa fyllde en semitrailer med byggmaterial i Polen och körde till Sverige. Det sparade honom nära en kvarts miljon enbart i materialkostnader.

En annan faktor är kostnaden för arbetskraft. Svenska företag har att brottas med världens högsta skattetryck på arbete. Därtill krångliga fackliga regler samt en komplicerad plan- och bygglag. Eftersom bostadshyra inte är momspliktig är momsen inte avdragsgill för byggherren. Något som innebär att kostnaden för momsen indirekt bakas in i det som hyresvärden måste ta ut. Till det kan läggas markkostnaderna för nybyggnation i Stockholm. Trots stora obebyggda markområden så ransonerar planprocessen marktillgången och markkostnaden hamnar därför på mellan 10 000 – 40 000 kr/kvadratmeter för hela den producerade bostadsytan. Politiskt obegripligt att det får fortgå, med tanke på hur glesbefolkat länet är som helhet och behovet av bostäder.

Därtill kommer bruksvärdessystemet vilket utgör dagens hyressystem. Presumtionshyrorna som kom 2006 var visserligen ett steg på vägen, men långt ifrån tillräckligt. Hur gärna än vissa vill skrämmas med alternativen. Så är det bruksvärdessystemet som har gjort att byggandet av hyresrätter så olönsamt att det därför håller dagens nivåer. För den som bor i Paris går det exempelvis att få ett förstahandskontrakt två kvarter från Eiffeltornet på dagen. Jo, en sådan lägenhet kostar lite mer. Men det var så en kollega till mig på ett franskt företag fick sin hyreslägenhet på dagen.

Så för den som vill se mer byggande av hyresrätter, en fungerande hyresmarknad, lättare tillgång till bostäder och större möjligheter till rörlighet på hyresmarknaden är det mindre socialism, väsentligt lägre skatter och möjlighet till friare hyressättning som krävs. Inte Socialdemokraternas mer av samma eller Vänsterpartiets snömos om att låsa räntor till låga nivåer med tanke på dagens redan negativa styrräntor.

 

Lars Lundbäck
Ekonom, företagare och medlem i Medborgerlig Samling

 

 

 

MED tycker
Medborgerlig Samling vill göra en översyn av såväl skattepolitiken som de bostadsmarknadsregleringar som har hämmat konkurrensen i alla led från tillverkningen av byggmaterial, via byggandet fram till uthyrningen av bostäder.Planeringstiden inom byggsektorn ska halveras genom ändring av plan- och bygglagen samt genom begränsning av möjligheterna att överklaga bygglov. Därutöver ska fler former av byggstandard tillåtas. Hyresregleringen ska avvecklas.
Medborgerlig Samling har vidare som långsiktigt mål att det svenska skattetrycket, som idag är ca 43,9 procent av BNP, skall sänkas till omkring 30 procent av BNP inom tio till femton år genom att verksamheten i den offentliga sektorn bantas till kärnverksamheterna och effektiviseras samt att de offentligfinansierade transfereringarna omprövas för att i största möjliga mån avvecklas.

 

4 reaktioner till “Skrämseltaktik och blå dunster

  1. Ponera att man kan tänka sig en total och helt annorlunda migrationspolitik, helt nya och mycket strikta regler för medborgarskap, en hundraprocentig och omedelbar utvisningspolitik och en reduktion av alla bidrag och subventioner till en absolut miniminivå, och att detta på lite sikt skulle leda till att runt 1½ till 2 miljoner lägenheter frigjordes på svensk bostadsmarknad. Hur stor skulle den återstående faktiska bristen på lägenheter i Sverige då bli?

    Gilla

  2. Nu är det så att det finns gott om lediga lägenheter på platser som kanske inte är så attraktiva, men som fortfarande kostar lika mycket som på attraktiva platser. Marknadshyra tycker jag borde vara att man sänkte hyran i dessa områden för att få folk att flytta dit.

    Gilla

    1. Områden med låg attraktionskraft beror antingen på hur sammansättningen ser ut på klientelet som bor i området. Eller att det saknas möjligheter till bra möjligheter till försörjning där. Inget av problemen är något som sänkta hyror löser.

      Däremot så är marknadskrafterna överlägsna att lösa och tillgodose behovssituationer. Sverige hade inte heller haft bostadsbrist med en fri hyresprissättning eftersom marknaden då hade tillgodosett behovet. En avreglering hade kunnat vara med fri hyresprissättning för nyproduktion. Där äldre hyresrätter (med befintliga hyresrätter) behåller nuvarande hyror. Men där hyran släpps fri vid flytt eller byte.

      Gilla

  3. Hur kan EU tillåta att det är olika regler i varje land. Hur ska ett byggföretag kunna sälja sin design av t ex ett hus med lägenheter över hela EU om de skulle vilja.
    När det gäller andra produkter så ska väl det som är godkänt i ett land vara godkänt och kunna säljas i alla EU-länder? Ska inte det gälla ett hus också?
    Det är väl t o m så att varje kommun kan bestämma hur man bygger, så det som är godkänt i en kommun inte automatiskt kan byggas likadant i en annan kommun?
    Hur ska man kunna förstå ett sånt krångligt regelverk?
    Finns ens Boverkets regler på andra språk?
    Jag anser att det enda krav som ska finnas är den inte är farlig, t ex att hållfasthet är bra. Sen borde det vara upp till mig om jag väljer att bygga med lägre standard och utformning och val av teknik är inget som Boverket ska lägga sig i. Reglerna gör ju att nya enklare och billigare konstruktioner aldrig utvecklas. Och vad värre är, utländska byggföretag tycker inte det är lönt att försöka bygga i Sverige. Det passar förstås de stora svenska företagen utmärkt som är kompis med Boverket och slipper besvärlig konkurrens, och då kan hålla priserna uppe.
    https://www.boverket.se/sv/lag–ratt/forfattningssamling/gallande/bbr—bfs-20116/

    Gilla

Lämna en kommentar