Om precis ett år, 9 juni 2024, är det dags igen: valet till Europaparlamentet, ett val som lite slarvigt i folkmun kallas EU-valet. Det är Sveriges ledamöter till Europaparlamentet som väljs; det är inget val om Sverige ska vara medlem i EU eller ej, då den frågan avgörs av riksdagen.

Vilka som väljs in i Europaparlamentet, vilka partigrupper de väljer att ansluta sig till, vilka frågor de väljer att driva och var de står i dessa frågor är minst lika viktigt för Sverige som hur det går i riksdagsvalet eftersom runt 70% av Sveriges lagstiftning tas gemensamt av Europaparlamentet och Ministerrådet.

Politikerna i Europaparlamentet väljs som sagt direkt, i Ministerrådet representeras Sverige av den för frågan ansvariga ministern, med förhandlingsdirektiv medskickade från riksdagens EU-nämnd. Aktuella politiska frågor på EU-nivå var dock inte särskilt närvarande i förra årets valrörelse. Detta trots att Sverige skulle ta över ordförandeskapet för EU första halvåret 2023, strax efter valet.

Medborgerlig Samling har regelbundet lyft frågan om EU:s utveckling och Sveriges fortsatta relation till EU, så även i valrörelsen inför riksdagsvalet. Vi tycker att EU vuxit över alla bräddar, ägnar sig åt en massa saker som borde hanteras på nationell nivå och dessutom utvecklas mot en federation – på strävsamma skattebetalares bekostnad och frihet.

Den 9 juni 2024 är det EU-val. Stöd det enda EU-kritiska borgerliga partiet som tycker det är dags att sätta ned foten och ställa motkrav som nettobetalare.

Att Sveriges samtliga borgerliga riksdagspartier bland annat släppt igenom EU:s coronafond på 150 skattemiljarder och skuldsatt nästa generation, talar sitt tydliga språk om behovet av ett borgerligt parti med ryggrad som Medborgerlig Samling, som inte räds att säga nej till EU redan i Europaparlamentet.

Nedräkning till EU-valdagen den 9 juni 2024 har börjat!

Pia Rundkvist
EU-politisk talesperson
Medborgerlig Samling

3 reaktioner till “OM BARA ETT ÅR ÄR DET VAL – IGEN

  1. Hur stora chanser har MED realistiskt sett att uppnå representation över huvudtaget i EU-parlamentet?
    Hur ser MED på detta med Swexit?
    I riksdagsvalen kommer det ju – i princip – aldrig att bli någon MED-representation om inte partiet börjar ingå i ett valtekniskt sambarbete (kolla idéen från nationalekonomen Hans Jensevik!).

    Gillad av 1 person

Lämna en kommentar