Kaj Schueler skriver i SvD:s kulturbilaga den 27 januari att han – apropå minnesdagen av förintelsen – känner en tilltagande oro över att vi inte lärt oss den läxa som historien försökt undervisa oss om. ”Vart är vi på väg när hatiskt och främlingsfientligt tal har flyttat in på den etablerade politiska arenan?”

Är det verkligen så? Att det finns kommentatorer på sociala medier som uttrycker sig på ett sätt som inte är comme-il-faut i mer civiliserade rum går inte att förneka. Likaså att det i samma medier finns de som ger uttryck för rasföreställningar eller som skär alla människor med visst geografiskt ursprung över en kam. Men det kan knappast betecknas som den ”etablerade politiska arenan”. Skulle verkligen debatten i Sveriges riksdag, på de rikstäckande dagstidningarnas ledarsidor eller i SVT:s nyhetssändningar ha gett uttryck för hat eller tagit ställning för främlingsfientlighet? Att skapa halmdockor bidrar inte till ökad förståelse för vad som är det verkliga problemet.

Vem är för övrigt ”vi” som inte har lärt sig läxan? Är det Kaj Schueler som ifrågasätter förintelsen. Nej, naturligtvis inte. Man får förmoda att han räknar sig de goda människorna som står fast i sin övertygelse att allt ha förstått, i en omgivning som bättre borde läsa på sin läxa.

Om vi ska lära oss något av historien, exempelvis varför Weimarrepubliken sopades undan av en nationellt socialistisk regim, räcker det inte med att det hade varit bättre om de goda demokraterna hade fortsatt att vara goda demokrater. Det avgörande var att de blev färre, eftersom de hade misslyckats att leverera det som alltmer missnöjda och frustrerade medborgare ville ha. Med alla sina goda ambitioner hade Weimarrepubliken inte lyckats förhindra social oro, tilltagande kriminalitet, skakiga statsfinanser och många människors upplevelse av att deras privatekonomi såg allt mörkare ut.

Det finns goda skäl att dela den oro Kaj Schueler känner när han blickar ut över Europa. Man behöver för övrigt inte lyfta blicken längre än till vårt eget lands gränser. Men oron borde i första hand handla om orsakerna till missnöjet med tingens ordning. Det räcker inte med att förfasa sig över ”de onda” och hur missnöjet kommer till uttryck. I stället måste vi släppa den bekväma övertygelsen om att allt i grunden står väl till i vårt land. Det fanns orsaker till att Hitler fick så starkt stöd i mellankrigstidens Tyskland, på samma sätt som det finns orsaker till att små grupper av nättroll och vitmaktsromantiker nu dyker upp i vårt land. Och att också ”vanliga” människor känner en tilltagande oro för att alltför mycket har gått helt snett.

De som styr vårt land har inte levererat, och det gäller på en rad områden. Det handlar inte bara om en stark befolkningsökning under kort tid genom invandring från utomeuropeiska länder. Men en del av förklaringen är att regeringar dels har förnekat konsekvenserna av ”öppna hjärtan” för det svenska samhällets hållbarhet, dels misslyckats att vidta de åtgärder som krävs för att situationen ska bli hanterlig.

Människors missnöje med den tilltagande kriminaliteten i utanförskapsområden är inte ett uttryck för främlingsfientlighet utan en högst legitim reaktion. Likaså missnöjet med att grupper av unga män som inte respekterar vår sociala kod skapar oro på bibliotek och gör att tjejer inte törs röra sig fritt på gator och torg. Likaså oron för att den kommunala ekonomin har blivit en tickande bomb. Likaså förtvivlan över att polisen inte kan utreda vardagsbrott och att sjukvården och äldrevården går på knäna. Likaså upprördheten över skolans oförmåga att ge barn och ungdomar den utbildning de förtjänar under lugna och ordnade förhållanden.

Kanske hade Weimarrepubliken lyckats bevara Tyskland demokratiskt med en kraftfullare politik som hade tagit människors missnöje på allvar. Ingen vet. Vi har idag möjlighet att lära av historiens läxa. Och den läxan är att inte brännmärka medborgarnas missnöje som orsaken till problemen. Missnöjet är bara symtomet. Lösningen ligger i stället i en bättre politik, som tar problemen på allvar i stället för att fortsätta ”business-as-usual”, och som inte slår sig till ro med att intala sig att man tillhör ”de goda”.

 

Lennart Göranson

medlem i Medborgerlig Samling

5 reaktioner till “En annan läxa

  1. Hej, tyvärr har ni fel om Weimarrepubliken. Det var dom alltför hårda fredsvillkoren som gjorde att ekonomin gick i botten på 20 talet i Tyskland är den gängse bedömningen. Mvh/ Jan Sundberg

    Skickat från min iPhone

    Gilla

  2. Bra och intressant artikel.
    Kaj Schueler har dock missat ett par väsentliga punkter, han skriver att lärdom från historien nu verkar glömd, att hat nu för tiden är riktad mot muslimer såväl som att antisemitismen igen är ökande.
    Då missar han den avgörande faktorn till den ökande antisematismen i Europa, nämligen den ökande muslimska befolkningen. Hat riktad mot judar i nutid kommer till allra största delen från muslimer, inte minst i Sverige där många svenskar med judiska rötter under åratal varit utsatta för diverse påhopp från just muslimer, dessa påhopp som varit både verbala och fysiska har varit till den graden att många har känt sig tvingade att lämna landet.
    En annan viktig punkt är att han skriver att hatet mot muslimer är ökande i Europa utan att vidare analysera varför det blivit så, som att det skulle vara någon inneboende ondskefullhet från europeer mot muslimer.

    Sanningen är snarare att majoriteten av missnöjet mot muslimer beror på att som ”grupp” har de integrerats väldigt dåligt i väst, de har inte på någon acceptabel nivå tagit till sig vår yttrande-frihet, religonsfrihet, demokrati och människors lika värde (då även kvinnor). De etablerar sina egna ”samhällen” inom vårt samhälle där sharialagar gäller och imamer styr och ställer.
    Som ”grupp” är de kraftigt överrepresenterade i grova våldsbrott, inte minst då terrorbrott som Charlie Hebdo, bilar som med berått mod körs rakt in i folkmassor, osv, osv.
    Kort sagt, europeer känner sig otrygga.
    Lägg där till att det senaste decenniets immigration av åtskilliga miljoner muslimer till europa som har skett i sådan omfattning och så okontrollerad att integrationen hade varit svårartad även om den skett från människor med mer homogen bakgrund.

    Detta har skett i huvudsak med våra etablerade politikers goda samtycke, då framför allt för att vinna politiska poäng och att gynna sin egen politiska och ekonomiska framtid, samtidigt som man helt ignorerat sina egna väljares åsikt (den överväldigande majoriteten) att kraftigt bromsa eller helt stoppa den muslimska immigrationen, ffr allt beroende på ovan nämda problem.

    Den tredje punkten och även om betydligt mindre dock anmärkningsvärd, Kaj Schueler skriver och visar bilder på hur judarna blev befriade av ryssarna i form av röda armen men det kunde ha varit på sin plats att nämna att USA och de allierade också bidrog med ett par strån till stacken för att störta Hitler och nazisterna så att befrielsen kunde bli ett faktum. Det var trotts allt USA’s inblandning som vände kriget och gjorde resten möjligt.

    Gilla

  3. @Jan Sundberg När det gäller det här slaget av orsakssamband finns knappast något ”ha rätt” eller ”ha fel”. Jag är väl medveten om att krigsskadeståndet länge har pekats ut som orsaken till att det gick som det gick. Men det finns historiker som verkar på att krigsskadeståndet till stor del aldrig betalades, att nivån utgjorde en kompromiss mellan hökar och duvor och att Tyskland, om man i stället hade vunnit kriget, med all säkerhet hade krävt fredsvillkor som varit betydligt mer drakoniska. I varje fall har jag försökt täcka in krigsskadeståndets betydelse med orden ”skakiga statsfinanser” och ”privatekonomi”.

    Gilla

  4. Inom media har man länge beskrivit problemet m judehat med nazistiska förtecken. I princip tabu att tala om för oss som bor i detta land, alltså även invandrade muslimer, varifrån och varför hatet kommer. Då kanske de hatande muslimerna fattar att vi ser och förstår o känner sig avslöjade. Kan bidra till att judarna får leva tryggare i vårt land. Trygghet ser framöver ut att bli en bristvara för oss alla.
    Tur att vi har en ny handlingskraftig regering nu som tar itu m problemen. (Ironi).

    Gilla

Lämna en kommentar